Dagje ouder? Koude douche beter voor je testosteronspiegel

ShowerCold

ShowerCold

Jonge naturelsporters kunnen zonder problemen in een heet bad of onder een hete douche stappen, maar naturel-atleten die nog weten wie The Kinks waren kunnen zich volgens Koreaanse wetenschappers beter aanwennen om koud te douchen. Volgens de onderzoekers is heet badwater funest voor de natuurlijke aanmaak van testosteron.
De onderzoekers deden proeven met ratten van 3 maanden en 20 maanden. Labratten worden niet zo oud, en een rat van 20 maanden kun je beschouwen als een zestiger. De onderzoekers dompelden hun dieren dagelijks drie keer in een bad van 41-43 graden Celsius.

Elke badbeurt duurde 10 minuten. Na 4 weken bepaalden de onderzoekers de aanmaak van testosteron en LH in de proefdieren.

Bij de jonge proefdieren had warm badderen geen effect, maar bij de oudere dieren zakte de testosteronspiegel met een factor 3.

I = de concentratie hormonen in het bloed van de jonge ratten die niet hadden gebadderd;
II = in oude ratten die niet hadden gebadderd;
III = in jonge ratten die wel hadden gebadderd;
IV = in oude ratten die wel hadden gebadderd.

Douche testtosteron 1

 

 

 

 

coldshower2

 

 

 

 

De blootstelling van de testes aan de hoge temperaturen vermindert de werking van het enzymen P450c17 en vooral van het StAR-protein – voluit steroid acute regulatory protein. StAR is een sleuteleiwit in het proces waarin de testes cholesterol omzetten in testosteron. Het badderen reduceert de aanmaak tot nul.

De Koreanen denken dat hun bevindingen ook opgaan voor mensen. “Hot baths may have negative effects on testosterone synthesis in older human males, schrijven ze in de laatste alinea van hun artikel.

Warmtebehandeling heeft in recente studies een klein maar meetbaar spierversterkend effect. Na een zware training versnelt een heet bad bovendien het herstel – al werken wisselbaden nog beter. Al die studies zijn echter gedaan met tamelijk jonge mensen. Als je afgaat op de Koreaanse dierstudie is warmte voor oudere sporters dus een tweesnijdend zwaard.

Uiteraard zijn ratten geen mensen, maar toch stappen wij met onmiddellijke ingang over op ijskoude douches. Want hoewel wij The Kinks alleen kennen uit documentaires over de jaren zestig, weten wij nog wel wie The Buggles waren.

Bron: http://www.ergogenics.org/dagje-ouder-koude-douche-beter-voor-je-testosteronspiegel.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *