Door 4 milligram salbutamol verbrandt wielrenner meer vet en minder koolhydraten

Wielrenner

Wielrenner

Een dosis salbutamol – de actieve stof in een medicijn als Ventolin – verhoogt de totale hoeveelheid energie die je tijdens een cardiosessie gebruikt niet veel, maar verandert wel de bron waaruit die energie komt.

Volgens een studie van bewegingswetenschappers van de Université d’Orléans verbranden sporters meer vet als ze fietsen nadat ze een capsule met 4 milligram salbutamol hebben Salbutamol-racemic-2D-skeletalgeslikt. Salbutamol staat op de dopinglijst. Wielrenners rijden harder als ze salbutamol gebruiken. Maar waar die extra energie vandaan komt, dat is onbekend. Die kennislacune wilden de Fransen opvullen door een experiment met acht redelijk getraind amateursporters. Die reden twee een uur op een fiets op zestig procent van hun VO2max – de ene keer met en de andere keer met een placebo. De dosis actieve stof was 4 milligram. De proefpersonen reden 60 minuten nadat ze de capsules hadden geslikt.
De figuur vertelt je hoeveel energie de proefpersonen verbruikten. PLA = placebo; SAL = salbutamol.

salbutamol2

Het aantal joules dat de renners verbrandden steeg licht door de toediening van salbutamol, maar het effect was niet statistisch significant. Toen de onderzoekers bepaalden of die energie nou uit vet of koolhydraten kwam, zagen ze dat salbutamol de verbranding van vet stimuleerde en de verbranding van koolhydraten beperkte.

salbutamol3

In het bloed bepaalden de onderzoekers de spiegel van insuline, groeihormoon en ACTH, het stuurhormoon dat de bijnier het sloophormoon cortisol laat aanmaken. Salbutamol verlaagde de aanmaak van ACTH. Salbutamol zorgde tevens voor een lichte, niet statistisch-significante verhoging van het groeihormoon.

salbutamol4

Al met al vinden de onderzoekers dat uit hun proef weinig van ergogene effecten liet zien

Our data show that energy metabolism and regulation are not significantly affected by acute therapeutic salbutamol intake

, concluderen ze.

Further studies will be necessary to study the effect of salbutamol on these parameters in other conditions, in particular in elite athletes under longer exercise durations.

Wel – we dare to disagree. Middelen en methoden die de verbranding van vetten stimuleren en koolhydraten sparen zijn voor duursporters altijd interessant, ook als de totale verbranding niet omhoog gaat.

Bron: http://www.ergogenics.org/door-4-milligram-salbutamol-verbrandt-wielrenner-meer-vet-en-minder-koolhydraten.html
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *