Fietsafstelling-tips

FietsAfstellen

FietsAfstellen

Een framehoogte dat hoort bij je lichaamsmaten en een juiste fietsafstelling draagt niet alleen bij het fietsplezier maar is ook belangrijk bij het voorkomen van blessures en komt natuurlijk ook de fietssnelheid te goede. 

De framemaat is gelijk aan de lengte van de zitbuis. Dit is de afstand tussen het hart van de trapas en de bovenkant van de zitbuis. Damesfietsen zijn er vanaf maat 51 tot met 61 cm. Bij herenfietsen is dat 54 tot 66 cm. Frames worden ook wel aangeduid met S, M, L en XL.

Bepalen van de framemaat Meet de: lengte van je binnenbeen op blote voeten (zet deze ongeveer 15 cm uit elkaar). Dat wil zeggen vanaf de vloer tot en met je kruis. Bij de fietsenwinkel hebben ze een speciaal meettoestel. Zie ook Tabel voor een schatting van deze binnenbeenlengte. Vermenigvuldigt de binnenbeenlengte met 0,68. Rond de uitkomst naar beneden af. Dit is dan de juiste fietsmaat. Voorbeeld: 90 cm x 0,68 = 61,2 cm. Afgegrond: 61 cm.

Zadelhoogte  is de afstand tussen bovenkant van het ingedrukte zadel en het hart van de onderste pedaalas. De crank loopt hierbij parallel aan de zitbuis.

Methode 1
1,08 x binnenbeenlengte.
Voorbeeld: 1,08 x 90 = 97,2 cm.

Methode 2
Deze methode is een uitbreiding van methode 1.
Bepaald gaat worden de lengte van de bovenkant van het frame tot aan de bovenkant van het zadel.
1,08 x binnenbeenlengte.
Voorbeeld: 1,08 x 90 cm = 97,2 cm.
Trek hier vanaf de framemaat en de lengte van de crank
(standaard: 175 mm zie Tabel).
Voorbeeld: 97,2 – 61 – 17,5 = 18,7 cm.
Dit betekent dat het zadel 18,7 cm aan de bovenkant van het frame moet uitsteken.

Methode 3
Ga op je fiets zitten met de hak van je fietsschoen op het pedaal.
Zorg ervoor dat de crank parallel loopt aan de zitbuis met het pedaal in de laagste positie. Pas nu de hoogte van je zadel aan. Je been moet daarbij vrijwel gestrekt zijn.
Opmerking: bij het fietsen zit je met je bal van je voet op het pedaal. Bij maximale strekking is je been licht gebogen.

Methode 4
De gemakkelijkste. De hoogte is goed afgesteld als je tijdens het fietsen bij maximale strekking je been licht gebogen is.

Zadelpositie Zet beide pedalen horizontaal: dat wil zeggen even hoog. Ga op je fiets zitten met een voet op het pedaal. Met behulp van een loodlijntje bepaald je de positie van het zadel. Het is de bedoeling dat het loodlijntje (dus loodrecht) loop van de achterkant van de knieschijf en door de as van het pedaal. Als het goed is de afstand bij het loodlijntje tussen de zadelpunt en het hart van de bracket as ongeveer 6 cm.

Afstand zadel en stuur Omdat het de positie van het zadel al vast staat, moet alleen nog de lengte van de voorsprong of ahead (het horizontale gedeelte van de stuurpen) bepaald worden. Plaats je elleboog tegen de zadelpunt. De voorsprong heeft de juiste lengte als de top van je middenvinger halverwege deze komt. Voorsprongs zijn verkrijgbaar in de volgende lengte: 60mm t/m 130mm.

Stuurhoogte ten opzichte van het zadel: bovenkant van het zadel moet zo’n 3 cm boven de bovenkant van het stuur uitsteken. Belangrijk is dat je lekker op je fiets zit. Hoe lager je het stuur zet hoe beter dat is voor de aërodynamica (kan wel 2 km/u schelen). Met het verlagen van het zadel heb je weinig ruimte, omdat een verlaging de fietshouding en traptechniek niet te goede komt.

Breedte van het stuur. Is afhankelijk van je schouders

Breed postuur 40/42 cm

Normaal postuur 38/40 cm

Smal postuur 36/38 cm

Opmerkingen Bovengenoemde rekenmethodes zijn niet zalig makend: verander eventueel de afstelling als je het idee hebt dat je niet lekker op je fiets zit. Het beste kan je ook tijdens de eerste tochten (begin niet meteen met een lange) inbussleutels meenemen, zodat je onderweg de zadel- en stuurhoogte kan veranderen. Doe deze aanpassingen met kleine stapjes! Bij twijfels over de framemaat kies dan altijd voor de kleinere maat.
Als je de berekeningen juist hebt uitgevoerd is bij het fietsen je been licht gebogen bij maximale strekking.
Geadviseerde cranklengte. (is de afstand tussen het hart bracketas en het hart van pedaalas)

Binnenbeenlengte Cranklengte
van 74 tot 77 cm     170 mm
van 78 tot 81 cm     172,5 mm
van 82 tot 85 cm     175 mm
van 86 tot 89 cm     177,5 mm
van 90 tot 93 cm     180 mm
van 94 tot 99 cm     185 mm

Geschatte binnenbeenlengte aan de hand van lichaamslengte

Lichaamslengte  Binnenbeenlengte
159 cm                 72 cm
162 cm                 74 cm
165 cm                 76 cm
168 cm                 77 cm
171 cm                 79 cm
174 cm                 81 cm
177 cm                 82 cm
180 cm                 84 cm
184 cm                 86 cm
187 cm                 88 cm
190 cm                 91 cm
194 cm                 93 cm
196 cm                 94 cm

Zie ook http://www.wielersportinfo.nl/fietsafstelling.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *