Krachttraining vertraagt veroudering DNA spiercellen

DNA

DNA

Powerlifters die met zo’n acht jaar training achter de riem hebben ‘versere’ spiercellen dan mensen die niet aan krachttraining doen. Dat schrijven onderzoekers van de Zweedse Orebro University in Medicine and Science in Sports and Exercise. De telomeren van het DNA in de spiercellen van powerlifters zijn langer dan de telomeren in de spiercellen van niet-sporters.

Wij, de populaire en oppervlakkige jongens en meisjes van Ergogenics, vergelijken telomeren altijd met het kunststoffen hulsje aan het uiteinde van een schoenveter. Als het hulsje van de veter is verwijderd, gaat de veter rafelen. Telomeren hebben net zo’n functie in het erfelijk materiaal. In jonge cellen die nog lang kunnen meegaan zitten lange telomeren aan de uiteinden van de strengen erfelijk materiaal, en die telomeren worden korter naarmate de cel veroudert. Zijn de telomeren verdwenen, dan hebben het DNA en de cel hun langste tijd gehad.

De Zweden keken naar de telomeren van krachtsporters omdat Zuid-Afrikaanse sportwetenschappers al eens naar de telomeren van duurlopers hadden gekeken. [Med Sci Sports Exerc. 2003 Sep;35(9):1524-8.] De Zuid-Afrikanen vergeleken de lengte van de telomeren van gezonde atleten met die van atleten die leden aan chronische vermoeidheid. Ze ontdekten dat de vermoeide duursporters kortere telomeren hadden dan de gezonde duuratleten.

De Zweden vroegen zich af of ze ook zo’n effect konden vinden bij krachtsporters, maar het effect van krachtsport op de lengte van telomeren was precies tegenovergesteld aan wat ze hadden verwacht. Powerlifters hadden langere telomeren dan niet-sporters. Wel hadden de powerlifters die het allersterkst waren ietwat kortere telomeren dan de andere powerlifters. Snoeihard trainen verkort kennelijk ook in de krachtsport de telomeerlengte, aldus de Zweden.

Een beetje.

Bron: http://www.ergogenics.org/krachttraining-vertraagt-veroudering-dna-spiercellen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *