Mag je sporten verbieden als het tot regelmatig verzuim leidt?

MMA-Injury

MMA-Injury

“Mag ik als werkgever van een werknemer vragen om te stoppen met hockey omdat hij de laatste paar jaar zo vaak afwezig is door blessures? Het kost mij als ondernemer tijd en geld en het belast zijn collega’s extra omdat zij zijn werk erbij moeten doen.”

Die vraag stelde een ondernemer aan Arag jurist Hanneke Boesveld.

Sporten verbieden?

Ruim de helft van de Nederlanders sport elke week. En daarbij ontstaan nog weleens blessures waardoor de werknemer een tijdje niet kan werken of regelmatig even afwezig is voor doktersbezoek of fysiotherapie. Voetbal, hockey, zaalvoetbal en basketbal zijn sporten die veel beoefend worden en de hoogste risico’s op blessures met zich meebrengen. Maar sportactiviteiten vallen binnen het privédomein van de werknemer en die kun je dus als werkgever niet verbieden.

Korten op loon?

Mag ik wel het loon stopzetten als mijn werknemer zich weer ziek meldt omdat hij zijn knie heeft verdraaid bij een zaalvoetbaltoernooi?

,vroeg een andere ondernemer. Maar dat kan niet. Een werknemer heeft recht op loondoorbetaling tijdens ziekte. Vaak is dat op grond van cao of contractafspraken 100% van het loon, maar het is soms mogelijk om het wettelijk bepaalde minimum van 70% van het loon uit te betalen. Dat kan als in de cao of arbeidsovereenkomst een bepaling is opgenomen dat de aanvulling tot 100% niet hoeft te worden betaald als de arbeidsongeschiktheid door schuld of toedoen van de werknemer is ontstaan.

Ontslag wegens frequent ziekteverzuim?

Als het ziekteverzuim door de sportblessures echt de spuigaten uitloopt en voor onaanvaardbare problemen binnen het bedrijf zorgt, is het soms mogelijk om via de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst te vragen

, zegt Hanneke Boesveld.

Maar dat moet de werkgever wel kunnen aantonen en goed onderbouwen. Denk aan financiële gevolgen en onwerkbare planningsproblemen.

Bron: https://www.arag.nl/ondernemer/actueel/berichten/mag-je-sporten-verbieden-als-het-tot-regelmatig-verzuim-leidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *