Nederlands Rabobank Kampioenschap Halve Marathon 2003

DLL Marathon Eindhoven

DLL Marathon Eindhoven

De Lage Landen organiseert dit jaar voor de tiende keer binnen de Marathon Eindhoven het ‘Nederlands Kampioenschap halve marathon voor Rabobank-medewerkers’. Behalve het hoofdkantoor en alle aangesloten banken van de Rabobank vallen hieronder de verzekeraar Interpolis en activadienstverlener De Lage Landen. “Ook dit keer brengen we ongeveer 200 deelnemers op de been, verdeeld over ruim 40 teams”, vertelt een trotse Jan Merks, van de afdeling Planning & Control bij De Lage Landen. We spraken met hem en de winnaar van vorig jaar: Hans Brankaert, [functie] bij Interpolis.

Jan: “De Lage Landen ondersteunt de deelnemers aan dit kampioenschap op twee gebieden. Ten eerste facilitair. De lopers kunnen gebruikmaken van omkleed- en douchemogelijkheden in ons pand te Eindhoven. Daarvoor maken we ook gebruik van kamers die door het Dorinth Cocagne hotel kosteloos ter beschikking worden gesteld. Verder organiseren we na de wedstrijd de zogeheten Pastaparty voor de lopers en hun aanhang. Tijdens dat feest in het kantoor van De Lage Landen maken we de uitslag bekend van het Rabobank Kampioenschap.” Hans: “Deze opzet van de dag maakt de Marathon Eindhoven geweldig. De organisatie, het parcours en de sfeer zijn perfect, net zoals de organisatie vanuit de Lage Landen. De wedstrijd heeft een vaste plek in mijn agenda en ook voor mijn familie is het een echt dagje uit.”

Relatie versterken

“De tweede wijze ondersteuning door De Lage Landen is financieel”, vertelt Jan. “Onze deelnemers betalen de normale inschrijving voor de halve marathon. Vervolgens legt De Lage Landen het verschil bij dat nodig is om de teams deel te laten nemen aan de bedrijvenloop. Met ruim 40 teams kan dat bedrag aardig oplopen. Natuurlijk heeft De Lage Landen ook een belang bij de ondersteuning en organisatie van het kampioenschap. Het is voor ons namelijk een goede manier om de relatie met de lokale Rabobanken te versterken. Zij zijn immers onze tussenpersonen bij het afzetten van onze producten. Door middel van het kampioenschap kunnen we de binding tussen de banken en De Lage Landen op een informele en prettige manier versterken.”

Van de 200 deelnemers komt 75% vanuit de Rabobank-organisatie. De overige 25% bestaat uit introducés. “Er zijn wel eens aangesloten banken die atleten sponsoren die bijvoorbeeld de marathon van New York gaan lopen. Die laten ze dan de halve marathon van Eindhoven als voorbereiding lopen”, aldus Hans. “Voor de bedrijvenloop stellen we altijd de twee snelste teams samen. In het verleden zijn we al een paar keer achter elkaar verslagen door het topteam van Philips. Maar in 2002 hebben we dan eindelijk op het hoogste schavot mogen plaatsnemen. Het winnende team bestond uit Paul de Bie (Rabobank Nederland in Utrecht), Dick Rammerman (Rabobank Enschede), Jan Sijtsma (introducé), Ellebert Noordam (Rabobank Nederland in Eindhoven) en ondergetekende.”

Huldiging

Hans is dus al enkele jaren van de partij. Steeds liep hij in het sterkste team. Individueel werd hij verschillende keren tweede in het Rabobank-kampioenschap. “Voor de wedstrijd van 2002 had ik me beter voorbereid dan ooit. De strijd ging tussen mij en mijn teamgenoot Paul

Hans Brankaert - Marathon Eindhoven
Hans Brankaert

de Brie, die in de jaren daarvoor steeds de sterkste was geweest. Dit jaar had Paul een wat mindere dag en ik voelde me optimaal. Het resultaat mocht er zijn. Ten eerste won ik de titel Nederlands Kampioen Halve Marathon van de Rabobank-organisatie, zowel overall als voor het klassement 40-plus. Daarnaast werd ik tiende van alle deelnemers aan de halve marathon in een persoonlijk record van 1.10.49 en werd ik tweede bij de veteranen. Ten slotte wonnen we met het team de Ernst & Young Bedrijvenloop. Die dag kreeg ik de ene huldiging na de andere. Het was werkelijk waar geweldig.”

IJzeren discipline

Zowel Jan als Hans steekt veel tijd in de ‘hobby’ hardlopen. Hans: “Ik train elke dag en na iedere negen dagen neem ik een rustdag. Wekelijks komt dat neer op zo’n 100 kilometer. Trainen doe ik onder begeleiding van Ad van Hest, de vader van de bekende marathonloper Greg van Hest, waarmee ik vaak samen train. Daarnaast werk ik drie keer per week een boks- of krachttraining af. Naast de looptraining, doe ik mee aan regionale, nationale en internationale wedstrijden. Dat zijn er zo’n twee à drie per maand, waarvan vier keer per jaar een halve marathon.” Hans heeft een drukke baan en een gezin met twee kinderen. Alleen door een ijzeren discipline kan hij dit bestaan volhouden. “Ik werk met strakke schema’s met zeer veel aandacht voor de juiste arbeids/rust-verhouding. Daarnaast krijg ik veel steun van mijn gezin. En natuurlijk helpt het als je werkgever ook haar medewerking verleent.”

Sportieve cultuur

Jan: “Binnen De Lage Landen hebben we een Runnersteam. Dat team traint veel samen en neemt regelmatig deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Via de intranetten van de Rabobank en De Lage Landen roepen we collega’s op om in te schrijven voor de wedstrijd in Eindhoven. Vervolgens maken wij de teams en die worden als geheel ingeschreven voor de bedrijvenloop. Verder gaat er natuurlijk tijd zitten in de organisatie van de Pastaparty. Gelukkig krijgt het organiserend comité veel medewerking vanuit de Rabobank-organisatie. Ik kan wel stellen dat er binnen de Rabobank, Interpolis en De Lage Landen een zeer sportieve cultuur heerst. Zo nam bijvoorbeeld een aantal jaren geleden Hans Smits, destijds de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, deel aan de wedstrijd in Eindhoven.” Hans: “Ook mijn directeur en direct leidinggevende binnen Interpolis zijn ‘gek’ van het lopen en leven erg mee met mij. De gewonnen trofeeën staan zelfs bij de directie. Helaas heb ik ze nog niet zo ver dat ze meelopen. Maar, dat komt nog wel!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *