Sportarts in het basispakket

SportArts

SportArts

Vanaf 1 januari 2016 krijgen sporters die door hun huisarts naar een sportarts worden verwezen de kosten vergoed via hun basisverzekering. Sportgeneeskunde is op 1 juli 2014 officieel erkend als medisch specialisme. Vanaf 1 januari 2016 verbinden de zorgverzekeraars aan die erkenning de bijbehorende consequenties en vergoeden de kosten.

Per 1 januari 2016 worden de diensten verricht door een sportarts als volgt vergoed:

Basisverzekering
  • Consult sportarts: bij ervaring van klachten tijdens het sporten/bewegen. Dit kan een vervelende blessure aan spieren of gewrichten zijn, maar ook duizeligheid, pijn op de borst of een ongewone vermoeidheid.
  • Revalidatie bij een chronische aandoening.
  • Voor beiden is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk.
Aanvullende verzekering
  • Sportmedische onderzoeken, in de volksmond ook wel sportkeuringen genoemd. De sporter ervaart geen klachten, maar wil prestaties verbeteren of wil weten of hij een sportieve uitdaging wel aankan.
  • Verplichte sportkeuring door een sportbond.

Voor deze sportmedische onderzoeken is geen verwijzing van de huisarts nodig. Deze sportmedische onderzoeken kunnen vanuit de aanvullende verzekering worden betaald, mits er een aanvullende verzekering is afgesloten. Dekt de aanvullende verzekering deze sportmedische onderzoeken niet, dan moet de rekening zelf betaald worden.

Voor sportmedische onderzoeken (de zogenaamde ‘sportkeuringen’) is een verwijzing door de huisarts niet nodig. Deze keuringen betalen de sporters zelf, tenzij ze vallen onder een aanvullende verzekering.

Wat doet een sportarts?

Sportartsen houden zich bezig met (blessure)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering ten aanzien van sportbeoefening. Ook houdt de sportarts zich bezig met het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie. De sportarts is er voor ieder (nog niet) bewegend mens, jong en oud, recreatieve sporter en topsporter en voor zowel minder validen als mensen met chronische ziekten zoals artrose, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en astma. Kortom, iedereen kan de sportarts bezoeken.

Consult bij een sportarts

Met klachten die een sporter beperken in de sportbeoefening, kun je bij de sportarts terecht voor een consult. Een consult bestaat uit een analyse van de klacht(en) en een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien nodig wordt er aanvullend onderzoek verricht of aangevraagd zoals een echo, röntgenfoto, MRI, ECG, of ander aanvullend onderzoek.

Vervolgens stelt de sportarts een diagnose. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met de sporter, of en zo ja welke vervolgbehandeling kan plaatsvinden. Vaak kan de sportarts zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s. De sportarts kan de sporter echter ook doorsturen naar bijvoorbeeld een (sport)fysiotherapeut, orthopeed, radioloog of cardioloog.

Sportmedische onderzoeken (‘sportkeuringen’)

Iemand die een marathon wil lopen, zijn prestaties wil verbeteren of wil weten wat zijn trainingszones zijn, kan bij de sportarts een sportmedisch onderzoek (sportkeuring) laten verrichten.

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk om het lichaam te checken voordat het serieus belast wordt. Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten en kunnen zo uitgebreid gemaakt worden als iemand zelf wil. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot en met een inspanningstest met ademgasanalyse. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of het hart de inspanning aankan.

Iedereen kan een sportmedisch onderzoek laten verrichten. Zeker voor beginnende sporters kan dit verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen.

Collectiviteitskorting

De WOS heeft voor haar leden, werknemers en hun gezinsleden een collectiviteit afgesloten met Zilveren Kruis en VGZ. Zilveren Kruis biedt bij haar aanvullende verzekering kosteloos een sportpakket aan gericht op sporters met o.a. 100% vergoeding blessureconsulten en extra vergoedingen voor sportbrillen, sportmedisch onderzoek en sportkeuringen. Volgens sportzorg.nl biedt Zilveren Kruis de beste zorgverzekering voor sporters. Voor meer informatie: collectief zilverenkruis.nl en collectief vgz.

bron: http://www.sportwerkgever.nl/nieuws/47149-sportarts-in-het-basispakket.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *