De zomer is weer begonnen net als de vakantieperiode. De afgelopen tijd heb je de basis gelegd voor je najaarsmarathon, obstacle run, kroeggevecht of wat dan ook. De komende maanden werk je verder aan het verfijnen van je conditie. Dat betekent dat je in feite moet doorgaan met trainen in de zomermaanden (en dus ook op vakantie).
In de maanden juli tot en met september genieten velen van een of meer weken vakantie. Meestal is dit een vakantie met het gezin. Sommigen krijgen het Spaans benauwd bij het idee dat ze minder of misschien wel niet kunnen trainen. Hardlopen op een exotische bestemming met hoge temperaturen kan niet iedereen opbrengen. Even los van de vraag of het überhaupt wel goed is om te lopen in de hitte.
Regelmatig wordt er gevraagd: ‘Wat en hoe moet ik trainen als ik op vakantie ben. Ik ben bang dat ik achterstand op loop indien ik niet train.’
Met behulp van dit artikel willen wij duidelijkheid geven wat je wel of niet moet of kunt doen. Want uiteindelijk bepaal jij het altijd nog zelf of je traint.
Basisconditie
Je basisconditie is goed. Daarom mag je gerust een paar weken minder hard en lang trainen. Tijdens je vakantie is het vaak moeilijker om gestructureerd te trainen. Als je thuis bent zit iedereen in het eigen dagelijkse ritme. Je training past in het programma van je gezin of relatie. Ook je mede gezinsleden ervaren dat zo. Heb je vakantie dan verandert het een en ander. Op vakantie wil je immers leuke dingen doen met je gezin. Trainen komt dan niet altijd even goed uit. Het belangrijkste van op vakantie gaan is lekker genieten en uitrusten. Trainen is even minder belangrijk.
Zorg ervoor dat je topfit bent voor de periode ná de vakantie. Er volgen immers nog een paar pittige maanden.
Algemene tips
- Train nooit op reisdagen
- Maak een programma
- Train bij voorkeur om de dag
- Een training kun je nooit inhalen
- Train bij voorkeur ’s ochtends
- Loop nooit tussen 12.00 en 14.00 uur
http://www.menshealth.nl/Gezondheid/Veilig-sporten-in-de-zon - Verken altijd de omgeving
- Neem drinken mee
- Zorg voor de juiste kleding
- Externe link: Presteren in de hitte (niet alleen voor fietsers!)
Zwemmen
Het voordeel van zwemmen is dat je veel spiergroepen traint. Het energie verbruik van zwemmen is hoog. Als je serieus zwemt kost dat moeite en je verbrandt veel, dat geeft een fijn gevoel. Het benadert het hardlopen. Het betekent wel dat je serieus moet zwemmen.
Start de eerste training met 20 min vervolgens komt er elke training 5 min bij totdat je training 60 min duurt. Bouw rustig op, hoe breder de basis hoe hoger de top. Zwem stevig door. Je ervaart dat dit een pittige training is. Er bestaat zelfs een zwem coopertest.
Vergeet vooral geen drinken mee te nemen. Ook bij het zwemmen verlies je vocht.
Aqua running
Een andere alternatieve training is aqua running. Bij aqua running hang je in het water. Je draagt een belt, handschoenen en enkelbandjes. Hierdoor blijf je recht in het water hangen en de training is zwaarder door deze hulpstukken. Aqua running kun je in het zwembad, mits voldoende diep, en in de zee doen. Het is een zware training. Bouw daarom rustig op. Als programma kun je een piramide training uitvoeren. Een ideale training als je in Zuid Europa op vakantie bent en het is bloedheet. Je kunt dan gewoon je training uitvoeren. Het grote voordeel van aqua running is dat je het lichaam maximaal kunt belasten zonder dat je pezen en spieren het zwaar te voorduren krijgen. Door de temperatuur van het water blijft je lichaamstemperatuur veel lager dan wanneer je gaat lopen. Het lichaam pompt echter een zelfde hoeveelheid bloed rond. Echter zonder warm te lopen.
Materialen zijn meestal op een zwembad beschikbaar. Je kunt deze materialen ook zelf aanschaffen. De kosten zijn uitermate gering.
Fietsen
Bij een hoge temperatuur kan een lange duurloop lastig zijn. Er zijn altijd sporters die bij hoge temperaturen uitstekend presteren. Het merendeel van de sporters presteert minder bij hoge temperaturen.
Is het meer dan 30 graden, loop dan niet en kies voor een alternatief.
Het grote voordeel van fietsen is dat je een lange training kunt uitvoeren waarbij de hartslag relatief laag blijft. Bovendien is fietsen minder belastend voor je spieren en pezen. Ben je op vakantie en heb je geen fiets bij? Huur er dan eentje en maak een flinke tocht. Je kunt dan tevens de omgeving goed verkennen. Koop een lokale landkaart en stippel een serieuze ronde uit.
Neem drinken en ook eten mee als je in de bergen gaat fietsen. Voorkom dat je een hongerklop krijgt. Bij het serieuze klimwerk is warme kleding voor boven op de top, en het naderhand afdalen, geen overbodige luxe.
Heuveltraining
Op vakantie in heuvelachtig gebied? Maak dan gebruik van de natuurlijke elementen. Doe eens een heuveltraining. Waar moet je op letten? Pak geen steile heuvel maar een heuvel met een maximaal stijgingspercentage van 5%. Markeer een startpunt. Start vanaf dit punt. Loop de heuvel in een vlot tempo op voor maximaal 2 min. Markeer je eindpunt. Vervolgens loop je rustig naar beneden. De hersteltijd moet minimaal 4 min zijn. Daarna start je opnieuw. De eerste heuveltraining doe je maximaal 6 herhalingen. Per week heb je één heuveltraining op je programma. In de tweede week 8 herhalingen en eventueel in een derde week 10 herhalingen. Zeker niet meer. Let vooral goed op als je naar beneden loopt. Probeer je schouders voor je knieën te laten hangen. Het lijkt alsof je voorover valt. Ga vooral niet naar achteren hangen, je remt dan alleen maar af. Bovendien heb je de dag erna enorme spierpijn.
In ieder geval wensen wij iedereen een ontzettend fijne vakantie.
Geniet ervan er vooral heel thuiskomen.