Wekelijkse krachttraining tijdens wedstrijdseizoen maakt wielrenners sneller

Kracht-Fiets-Training

Kracht-Fiets-Training

Getrainde wielrenners worden sneller als ze naast hun reguliere training ook een beetje aan krachttraining doen. Volgens sportwetenschappers van de Noorse Lillehammer University loont het voor wielrenners zelfs de moeite als ze hun workouts met machines en gewichten ook in het wedstrijdseizoen blijven uitvoeren.

De Noren deden een experiment met 12 renners die op nationaal niveau actief waren. De ene helft van de renners deed niet aan krachttraining en fungeerde als controlegroep [E]. De andere groep ging 2 keer per week naar een krachthonk, en trainde daar de benen [SE].

De krachttraining bestond uit 4 oefeningen: de squat, de one-legged leg-press, de standing one-legged hip-flexion en calf-raises. Van elke oefening deden de renners 2-3 sets.

Gedurende week 1 tot 12 bereidden de renners zich voor voor het wedstrijdseizoen. In die periode voerden de SE-renners het gewicht waarmee ze trainden op. Het wedstrijdseizoen duurde van week 13 tot 25. In die periode brachten de SE-renners het volume van hun krachttraining terug. Ze trainden in die periode nog maar 1 keer per week, en maakten per training ook minder sets.

Krachttraining wielrenners 1

De renners in de SE-groep bouwden meer spiermassa op in hun benen, en de 1RM bij het squatten steeg. Dat gebeurde vooral in de eerste 12 weken. Tijdens het wedstrijdseizoen namen de spiermassa en kracht niet of nauwelijks meer toe, maar van achteruitgang was geen sprake.

De SE-renners waren in het wedstrijdseizoen in een betere conditie dan de renners in de controlegroep, ontdekten de onderzoekers toen de renners lieten fietsen. In de SE-groep was de maximale zuurstofopname [VO2max] hoger. De renners in die groep konden tijdens piekinspanningen ook meer Watts opwekken.

Krachttraining Wielrenners 2

Ook de mean power output van de renners in de SE-groep steeg gedurende de periode. In de E-groep bleef die stabiel.

Dat elite-duursporters door bescheiden krachttraining beter presteren is niet nieuw. Wel nieuw is dat krachttraining bij hem kennelijk ook positief uitwerkt tijdens het wedstrijdseizoen.

The in-season maintenance of the strength training adaptations resulted in larger improvements in cycling performance and factors relevant for performance, for both sprint and prolonged cycling as compared with cyclists performing only usual endurance training“, concluderen de Noren.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20799042

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *